10 Ocak 2013 Perşembe

FR LES MOTS

 Le nom, l'article, l'adjectif, le pronom, le verbe. L'adverbe, la préposition, la conjonction, l'interjection.

FR LES MOTS
Le nom, l'article, l'adjectif, le pronom, le verbe. L'adverbe, la préposition, la conjonction, l'interjection.



Dil öğreniminde hedefimiz, anlamak-anlatmak olduğuna göre; bunu en verimli, en kısa zamanda yapmak gerekir. Evet okul görmeden anlaşmak mümkün olur. Yıllar sonra deneye -yanıla.

Gramer deyince insanın canı sıkılıyor. Bir kaçma ihtiyacı oluyor. Sebebi kurallar. Ama kuralsız bir şey yok. Azar azar, sindire sindire gidersek bunun ağırlığını azaltırız. Hadi önce ne olduklarına bakalım.

Article ile başlıyalım." Harfi Tarif" eskiler böyle der. Biz tanıtıcı diyelim. Belli, belli olmayan- erkil, dişil – tekil, çoğul. Bizden farklı ne gördük? Erkil, dişil. Kelimeler erkil-dişil diye ayrılıyor. Nasıl? Size bir öneri dilde niçin,nasıl sorusu yok. Masa dişil. Kalem erkil. Neden? Sorma. Sadece ezberle.

La table, le crayon. Kolayı birlikte ezberlemek. Table değil. La table.

Belli, belli olmayan ne demek? Özel bir varlık mı, yoksa bir cins isim mi? Adı Tekir olan kedi belli bir kedidir. Kedi sadece kedidir. Türünün bir örneğidir. Le, la, les. Belli olanlardır. Le erkil-masculin. La dişil-feminin dir. Her ikisin de çoğulu les dir. Un, une, des ise belli olmayanlar içindir.

İsimler bildiğimiz bir grup. Varlıkların adları. Özel isimler dışında tanıtıcı kullanırlar. Dikkat edelim. İstisnalar var ve her zaman var. Zamirler isimlerin avukatları, tam temsil görevleri var. Özne ve tümleç yerinde farklı kullanılırlar. Erkil ve dişil olurlar. Dolaylı ve dolaysız olarak da farklılıklar gösterirler. Sırası geldiğinde hepsi kendi bölümünde anlatılacak. Sıfatlar ismi nitelerler. Zarflar fiili nitelerler. Biri nitelik verirken diğeri nicelik verir. Sıfatları değişmez kabul edemeyiz. İsmi niteledikleri için, isimle birlikte erkil ve dişil olurlar. Yani ek alırlar. Fiiler çok özel bir gruptur. Sanırım 4-5 ders bunlara ayıracağız. Cümlede yüklem görevini görür deyip bırakalım. Bir de değişmeyenler var. Invariable. Zarf, ünlem, prépositon, bağlaç ayrı bir ders konusu olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder