10 Ocak 2013 Perşembe

FR LA PHRASE- LA PROPOSITION


FR LA PHRASE- LA PROPOSITION


La phrase: Cümle: Bir mesaj içeren kelimeler grubu. Basit ve bileşik olarak ayrılır. Basit bir cümlenin üç öğesi vardır. Özne- yüklem- tümleç. Bu sıraya dikkat edin. Bu sıraya uyarak yapacağınız bütün cümleler Fransızca (İngilizce ) olacaktır. Bizde farklı Ö.T.Y. Yüklem sonda.

La proposition: Yan veya esas cümle(cik). Tek bir yükleme dayalı his ,oluş, yargı, istek anlatan cümlelerdir .Geçişsiz fiillerde iki elemanlı da olabilir.( Yapılan iş başka bir nesne üzerine geçiyorsa geçişlidir.) La terre tourne.

La phrase composée: Bileşik cümle; iki eylemi olan ve cümleciklerden birinin diğerine özne, tümleç veya zaman olması halidir. L'enfant qui vient est un élève. Altılı çizili ( proposition) est (V) öznesi durmundadır. Büyük cümlenin öznesi olmuştur.

Le sujet: Özne. Yüklemin gösterdiği işi yapandır. İsim olabilir. Ali travaille. Zamir olabilir. Nous travaillons. Bir mastar olabilir. Acheter est difficile. Doğa olaylarını anlatan fiillerin önüne sözde özne getirilir. Bu fiillere impersonnel denir. Il pleut. Il neige. Yağmur, kar yağıyor. Il nötr ve özne yeri boş kalmasın diye konulmuş bir zamirdir. Kalıp olarak kullandığımız fiillerde de aynıdır. Il y a, il faut.

Öznenin yeri fiilden öncedir. Il parle. Soru formunda fiilden sonradır. Travaille-t-il? Soru yapmanın bir yolu yüklemle öznenin yerini değiştirmektir. Dolaylı anlatımda da; dedi olarak ters çevirme yapılır.”Turşuyu sen mi satacaksın yoksa ben mi?” Dedi Hoca. Dit Hoca. (Dit-il)

Le Verbe: Yüklem. Öznenin gösterdiği iş cümlenin yüklemidir. Özneden hemen sonra gelir. Kendisini tümleç takip eder. Çok zaman harcayacağımız bir bölüm olduğu için, üç beş kelşime ile burada sözünü edip geçelim. Ayrıca bir bölüm olarak anlatılacak. Düzenli- düzensiz, geçişli-geçişsiz, etken-edilgen, impersonnel.. gibi gruplara ayıracağız.

Complément: Tümleç. Türkçede olduğu gibi düz(direct), dolaylı(indirect) olarak ayıracağız. Ayrıca; edilgen fiilin tümleci, zaman, yer,neden, amaç ifade eden fiillerin tümleçleri olarak da görürüz. Bir prépositin ile bağlanırsa dolaylı indirect dir.-Préposition da oldulça kafa karıştırıcıdır. Biz onu anlaşılır hale getirerek kendi bölümünde anlatacağız. Belki siz bunu okurken yayınlamış bile olabiliriz.- Il vient de l'école. Il va à l'école. De ve a prépositiondur. Par,pour,contre.... Doğrudan bağlanmışsa düz tümleç( complément d'objet direct) dir. Il travaille la leçon.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder