8 Ocak 2013 Salı

Soru - Cevap

Soru-Cevap.

İnsan yerinden kalkar. Düşünmeye, plan yapmaya en azından alışkanlıklarını yerine
getirmeye başlar. Bunları düşünerek yapar.Her şey düşünmektir.Kafamızda kurduğumuz sessiz cümlelerdir. Konfüçyüs "Kelimeler düşüncelerin elbiseleridir." demiş.Görülen, duyulan olması için; sesli yada yazılı olması gerekir.
Kendi başımıza olunca düşünce. Biriyle karşılştığımızda diyalog. İki kişiden biri konuşup anlatıp çekip gitmez. O monolog dur. Oysa diyalogda biri sorar diğeri cevaplar.O halde: pratik yapmanın en kolay yolu: soru üret ve cevapla. Replikler oluştur onları kendi sahnende oyna.

 Önce bir cümle bul. Artık bizim için zor değil. Eylemi bir özne ile( isim, şahıs zamiri) söyler yanına da bir tümleç koyarsak tamam. En az -şimdi,yarın,dün- demeyi bilmemiz lazım.Fiili uygun zamanda kullanmak yani.
I clean. I cleaned. I will clean. Bu üçünü bilmeniz sizi mutlu etmeye yetmeli. Tamam mı? Bitti mi? Hayır. Ama kendinizi kurtardınız.
"I am a teacher" "I read a book." Buna benzer binlercesi.Başlayalım soru yapmaya.

1- Şahıs zamirlerini ve sahiplik sıfatlarını değiştir. Ben diye sormak-burada- komik olur.
Karşımızdakine soruyoruz.Sen ,siz. Senin, sizin gibi. "I am .." "You are .."

 2-Özne ile fiilin yerini değiştir. Be ve bütün yardımcılar yer değiştirir. Ötekiler için yardımcı kullan.
"You are a teacher." "You read a book." Şahıs ayarlaması yaptık. Artık başlayabiliriz. Önce Y/NQ. Bu ne? Yes/No Question. Evet/Hayır Sorusu. Sadece yer değiştir. "Are you a teacher?" "Do you read a book?"

3- Soru zamiri,sıfatı,zarfı kullan. Yani soru kelimeleri kullan. Kim,ne,neden,nasıl,nerede,ne zaman vs.
"What are you?" Who are you?" "What do you read?" Sorduğumuz ögeyi soru kelimesi ile değiştirip başa getiriyoruz. Hem soruyu hem de sorduğunu söyleyenler çok olur. Siz böyle yapmayın. Ne kitap okuyorsun diyenlere rastlanır.Artık kitap yok. Zaten sen onu soruyorsun.Soracağını soru kelimesi ile değiştir. Bu kadar.
"What do you read a book?" Olmaz. A book yerine what de, başa getir. "What do you read?"
"You are a teacher." "What/who are you?" İşi yapanı yani özneyi mi soracaksın? İnsanlar için"Who" başkaları için "What" denir. Kim sorusu veya ne sorusu üçüncü şahısla yapılır. Unutmayın biz zaten bunu soruyoruz. KİM?
"Who reads a book?" "Who cleanad the blackboard?" Özne sorusu "who ve what" kullandığımızda yer değiştirme yapmıyoruz. Bu yüzden yardımcı kullanmıyoruz. Özne zaten başta, kaldırıp yerine soru kelimesi getiriyoruz. Gene söylüyorum şahısları düzelt.
Yer için where,zaman için when,niçin why ve bir çokları. "Why do you read a book?"
Artık konuşuyorsun,yazıyorsun. Biliyosun. Küçük bir ilave.EVER. Soru kelimelerinden sonra kullan. Kızgınlık.
sevinç, şaşkınlık, üzüntü anlat."Why EVER did you clean?" "Who EVER left the door open?" "Where EVER have you been?"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder