8 Ocak 2013 Salı

İsim. Zamir. Sıfat. Zarf. (Noun. Pronoun. Adjectives. Adverbs.)

İsim. Zamir. Sıfat. Zarf. (Noun. Pronoun. Adjectives. Adverbs.)

Varlıkların adlarına isim deriz..Özel ve cins diye ikiye ayırırız. Tek olan özeldir. Yani çoğun arasından kendi özellikleri ile ayrılan. Cins bir grup adıdır. Cinsi ne? Diye sorarız. Grubun her elemanına aynı adı veririz. Kedi. Sarman; ayrılmış, farklı, kendi özellikleri olan. Özel. Daha uzatmaya gerek yok.

Asıl işimiz bunların vekilleri ile. Kendi olmayınca vekil işi üstlenir. İsmin vekili zamir. İsmin bütün işlerini yapar. Sandalye kırık. O kırık. Sen bu işi yapamazsın. Sen, o zamir. İsmin yerine kullanılır. Her ikisi de özne yerinde kullanıldı. Bu önemli mi? Evet. Her zamir kendi yerinde olmalıdır. O zaman bunlar çok. Evet. Şahıs zamirleri var. Bunların da özne ve tümleç yerinde kullanılanları var.Kendi yerlerinde olmak zorundalar.

I - you - he / she / it - we - they. Bunlar özne yerinde kullanılanlar. He/She/it ne? Sadece üçüncü tekil şahısta bay/bayan ve insan harici varlıkları özel kelimelerle gösteriyoruz. He bay, she bayan, it diğerleri.


Tümleç yerinde kullanılanlar: me - you - him / her / it - us , them.
I go. You eat. I did my homework. They read. Give me. Tell him.
Yakını - uzağı anlatmak için this ve that kullanacağız. These ve those da çoğulları olacak.
This is a book. That is a chair. These are books. Those are chairs.
Bir de sahiplik bildiren zamirler var.

 Possessive.
Sıfat ve zamir kolay karıştırılan bir konu. Ayırmak için en kestirme yol. İsime bakmak. İsme eşlik eden sıfattır. İsim yoksa zamirdir. My book. Benim kitabım. Kitap isim o zaman my sıfat. Biz ne anlatıyoruz? Zamir. İsim olmayacak. Yani mine olacak.
mine - yours - his / hers / its - ours - theirs.

Sıfat(adjective) isimleri niteleyen kelimeler. İsme bir soru sor. Cevap sıfattır. Nasıl kalem? Uzun,pahalı,yeşil,güzel... Bunları çoğaltmak mümkün olduğu gibi zıtları da var. Kimin sorusu sahiplik (possessive) sıfatını ortaya çıkarır.
Kimin kalemi? Benim kalemim. Benim, senin.....
My-your-his/her/its-our-their. My book.Our teacher.
Sıfatı anlamak kolay. İsimle birlikte olacak. Yardımcı Dil öğrenenler kendi dillerindeki bazı farklı kullanımlarına dikkat etmedikleri için zorlanırlar .Benimki kelimesi zamirdir. Benim ise sıfat.Dil öğrenirken buna dikkat etmezsek yanılırız. Benimki, seninki. Zamirdir. Benim kitabım sıfattır. Ama bu kitap kimin?
Sorusuna sadece benim demek yeterlidir. Yakın-uzak konularında da zamir kullanıyoruz. Yakın için this uzak için that deriz.Bunları sıfat olarak da gördük.
Tekse zamirdir.This is a book.That is a chair. These are books.Those are pencils.

İsme soru sorarak soru sıfatlarını belirleyebiliriz.Which, what, Whose. Which book? Whose pencil? 
 
Each, every, either, neither. Üleştirme sıfatları. Some, any, no, a few, many, much, one..Nicelik sıfatları.

Zarf (Adverbs)
Sıfat isme sorulan sorudan elde edilirken zarf için fiile soru sorarız.Nasıl? Aldığımız cevap zarftır. Okumak nasıl okumak? Yavaş,hızlı. Tarz gösteriyor.Ne kadar okumak? Çok okumak. Miktar gösteriyor.Bunları cümle içinde kolayca yakalayabiliriz.Ayrıca çizelge yapma ihtiyacı olmadığı için sırasında öğrenmek daha iyi olacaktır.

Sıfatlara-ly eki vererek de elde edilir.Slow-slowly.Kurallara uymayanlar da vardır.Good sıfatı zarf olunca well olur. Zarflar genellikle fiilerden sonra konulur.

Varsa düz tümleçten sonra gelir. Here, there, near, behind, yer bildiren zarflardır. Now, soon, today, tomorrow zaman zarfıdır. Always, sometimes, rarely sıklık
anlatır. Clearly, surely, certainly kesinlik verir.Almost, nearly, quite,too,enough nicelik gösterir. When, where soru zarfıdır.Aynı zamanda when ile why ilgi
zamiridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder