8 Ocak 2013 Salı

Dil Öğrenmek İçin


Dil öğrenmek için:
Dil öğrenmek için bir başkasının sizi yönlendirmesinden çok, kendiniz bazı kararlar alın. Önceliği siz belirleyin. Öncelik sıralaması yapın. Günlük yaşamdan başlayın. Uyandığınız zamandan başlayarak gün içinde yaptığınız bütün etkinlikleri not alın. Bir günde yapmanız şart değil. Zaman konusunda patron sizsiniz, sizi zorlayan yok. Bildiklerinizi karşılarına yazın. Bilmediklerinizi öğrenin. Sınırlama, zorlama yok. Ama gene de biraz heyecan olsun. Çok salı - vermeyin. Sonra bunları ezberleyin. Zaman, renk, sayı, hava zaten bunlar listede olacak. Sadece yaşadıklarınız.
 
Bu gün programda zaman var. Siz karar veriyorsunuz. Zamanı öğreneyim diyorsunuz. Kitaplar var. İnternet var...Saat şöyle sorulur diyecekler cevabı da bu. Saatte -at, günde -on, günün dilimlerinde _in kullan diyecekler. Bitti. Ertesi, veya uygun olan başka bir gün renkler örneğin. Karar gene senin. Nasıl sorulur, nasıl cevaplanır. Listeyi tamamladıysan. Artık o dilde yaşayabilen bir kişi olacaksın. Nasıl?
Kendi kendine konuşarak. Her yaptığını dillendir. I am walking now. I am watching tv.I was very busy. I have got....Bunu yapmak için biraz alt yapı olacak. Şimdi, geçmiş, gelecek diyecek kadar zaman bilgin olsun. Kuralları anlaşılır. Öğrenilebilir. I am cleaning, I clean, I cleaned, I will clean sana bir şey anlatıyorsa tamam. Konuşmak düşünmektir. Biz öğrendiğimiz dilde düşüneceğiz. Artık kendi dilimiz yok.
 
Ben bunların hepsini yaptım. Bir işe yaramıyor. Bir süre sonra bıkılıyor, istek kayboluyor. Diyenler var. Ben çevremden de şahitim. Hedef koymalısınız. Gol atılmayan bir maç düşünün. Gol atmak yok. Hedef koymak gerekir. İzlediğim filmi anlamalıyım. Duyduğum şarkıyı anlamalıyım. Bir kitabı, gazeteyi açıp okumalıyım.
Bir arkadaşımla ülke sorunlarını tartışabilmeliyim.
 
1- Bir yabancı arkadaş edinin. Unutmayın karşıdan da arayan çok var. İnternet var mail var, msn........hele çevrenizde varsa çok şanslısınız.
 
2-Bir çalışma arkadaşı bulun. Bunun da çok isteklisi var. Hem motive eder zorunlu zaman ayırırsınız hem pratik yaparsınız. Sırf bu nedenle bir kursa gidin. Grup oluşturun. Günler düzenleyin. Belirli aralarla buluşun. Ama dikkat kendi diliniz ASLA yok .El, kol, resim, taklit ama kendi diliniz yok. Zorlayın kendinizi ve bolca hata yapın. Evde oturan adam trafik'te hata yapamaz. Kullanırsan hata yaparsın. Biz ne istiyoruz? Kullanmak. Hata kaçınılmaz. DALGA GEÇİN KENDİNİZLE. Çünkü yanlışı
fark ettiniz. Hata bu demek. O zaman doğrusunu öğrenirsin.
 
3-İlginizi çeken bir kitap veya dergi bulun. Her gün okuyun. Önceleri bir şey anlamazsınız ama sonra emin olun hiç zorlanmayacaksınız.
 
Herkesin nedeni farklı. Yararlarını ben anlatamam. Ama müthiş keyifli. İşi olan işini yapıyor. Farklısınız, başkaları duyuyor siz anlıyorsunuz. Anlatabiliyorsunuz..Otomobil kullanmak gibi, enstruman çalmak gibi bir keyif. Ama öğrendikten sonra. Kilosu yok, metresi yok.Yaşamsal boyutta ihtiyacın kadar. Zorlama değil hobi. Dil öğrenenler unutma hastalığına yakalanmıyor diyorlar. ( Öğrenmeye devam edenler.)
 
İstemiyorsanız da zorlamayın kendinizi. Sıkmayın. Öğrenmeyin. Sizin gibi milyarlarca insan var. Ama farklı olanlar da var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder