8 Ocak 2013 Salı

FUTURE

Future          

Simple          Continuous          Perfect          Future Simple: Gelecek zaman-cek,-cak eki ile anlatıyoruz. Geleceğim. Gideceksin. Yapımı basit. Will yeterli. Gerçi shall de var. Bu yeterli şimdilik. Will+V1 formülümüz. I will go. I will not go(won't) Will they help?. Olumsuz da "NOT" kullanacağız. Soru yaparken yer değiştireceğiz. Şimdilik daha usta değiliz. Bilipte bizi takip edenler olursa çok eleştiri yeriz.

Efendim şöyle demişsin ama... Yakın işler, uzak işler, planlanan işler. Biz gelecek zamanı öğreniyoruz. O kadar. Tamamını öğrenmeye kalktık bir şey öğrenemedik. Bize yeteni kademe kademe öğreneceğiz. Şimdi öğrenmiş mi olduk? Kesinlikle hayır! Ama önce fark ediyoruz. Alıştırmalar öğrenmemizi sağlayacak.

Future Continuous:

Future yardımcının zamanı. Formül ne? Will+V1. Bir de Continuous diyoruz. Onun formülü: Be+Ving. Hadi bunları sıraya dizelim.

Will+V1             
          Be+Ving
Will+Be+Ving.

"Will" den sonra V1 kullanılacak. "Be" den sonra da Ving gelecek. Alt alta koyarsak -will be Ving- olacak. Başka zamanların anlatımında karşılaştınız veya karşılaşacaksınız. Ben bu V1 için "sandalye" dedim. Yanındakini çekip oturtacaksınız.V1'ın yanında Be var .Çekin Be'yi V1'a. Yani takip eden yardımcı üzerine oturduğu sandalyenin şeklini alacak.

I will be cleanig. Future ne anlamı veriyordu? -Cek,-cak. Continuous ne diyor? -Yor. İkisi birden -yor olacak- anlamı veriyor. Temizliyor olacağım. Yarın bu vakitler Ankara'ya varıyor olacağım. Not ı will üstlenecek ve yer değiştirecek. They will not be helping. Will they be helping?

Future Perfect:

Formüllerle başlıyalım. Future: Will+V1. Perfect:Have+V3 Future Perfect: Will+have+V3. Bunları da sıraya dizelim.

Will+V1             
          Have+V3
Will+Have+V3

V1 gene "sandalye" kabul edelim.Have 'i çekip oturtalım. You will have cleaned. Will they have helped? We will have cleaned. Önceki öğrendiklerimizi birer birer uyguluyoruz. Future -cek-cak anlamı veriyor. Perfect bizde tam karşılğı yok. Ama içinde hala, henüz, bile anlamlarını bulunduruyor. Daha varmamış olacaklar.Varmış olacaklar mı? Varmış mı olacaklar? Bunları konu bütünlüğü içinde daha iyi anlarız. Okuduğumuz veya duyduğumuz cümleyi rahatça kavrayabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder