Dil Öğrenimi - Dil öğreniminde karşılaşılan zorluklar - TÜRKÇE - İNGİLİZCE -FRANSIZCA.İSPANYOLCA Hachette. Oxford University Press. Tepe Yayınları. TDK. Kaynak olarak alınmıştır. Yazılar tarafımdan yazılmaktadır.
10 Ocak 2013 Perşembe
FR LE VERBE
FR LE VERBE
Ana dil veya öğrenilen dil(ler) yükleme dayalıdırlar. Mesaj yüklemdedir. Özne ve tümleç ayrıntı verirler. Yüklem: bir iş, oluş, fikir, yargı veya durum anlatır. Kimin yaptığı, nasıl yapıldığı, nerede olduğu, ne zaman olduğu yükleme bağlanan diğer öğelerle açıklanır. Şahıs ve zaman (çekim) anlamı bütünler. Fiil çekimi hem şahsı hem zamanı gösterir. Her çekimi ezberlemek çok zordur. Yerine geliştirilen kuralları öğrenmek gerekir. Zaman için kullandığımız ekler olayı kolaylaştırır.
Fiileri önce iki gruba ayırıyoruz. Düzenli yani belli kuralları olanlar ve düzensizler. Ancak kurallı olanlar da kendi arasında ikiye ayrılırlar. -Er ile bitenler, -Ir ile bitenler. Toplam üç grup olarak ele alırız. 1. 2. 3. grup. 3. Grup -er,-ir ile bitenlerle birlikte, ,oir, re gibi fiilleri kapsar. Tam baş belası yani. Ama çaresi var. Olduğu gibi kabullenmek, ezberlemek. Grupları iyi tanımak gerekir. Bu, kavram olarak aklımıza yatarsa gerisi kolay. İnsanlar ne olduğunu daha doğrusu; neden oldığunu anlamadan ezberlemeye çalışıyor. Bu da can sıkıyor. Böyle olduğunu anlamak, öğrenmenin yarıdan fazlasıdır.
1- Gruplar var. 2- Her grubun özelliği farklı. 3- Fiil çekimi var. Var ki; şahsı ve zamanı bilelim. 4- bütün mesaj yüklemdedir. Eylemi anlamazsak olayı öğrenemeyiz. 5- Üç ana zaman altında: Geçmiş, gelecek, şimdi, 21 zaman var. (Veya çekim özelliği). Ayrıca edilgen halleri var. Bakın şimdiye kadar dil özelliği olarak size bir şey söylemedim. Sadece olayı anlattım. Bunları sindirin gerisi daha iyi anlaşılır.
Yazılı anlatım, sözlü anlatım, şimdi, geçmiş, gelecek, yakın gelecek, uzak geçmiş, dilek-istek, şart çekim adlarıdır. Bunları sadece çekim eklerini öğrenerek kullanabiliriz. Daha önce böyle bir detay aldığınızı sanmıyorum. Önce kurallar, kalıplar bilmeden öğretilir, arkasından açıklamaya çalışılır.
Biz tersini yapıyoruz. Daha iyi kavrayacağınızı umuyoruz. Buraya kadar gelmişken: Doğrudan fiili ilgilendiren préposition lara da bakalım. İsim çekimi olmadığından ve istikamet, muhteva, e hali, de hali, den hali, için... gibi halleri ve kalıpları sağlıyan kelimelerdir. Fiille ilişkisi ise, bazı fiilerin ayrılmaz parçalarıdır. Aller à, venir de, gibi. Yani gitmek fiilini aller diye ezberlemek yerine aller à diye ezberlemek büyük kolaylık sağlar. Ayrıca tümlecin düz Ya da dolaylı olması da bunlara bağlıdır. Hatta zamirleri de bunlara göre sınıflarız.
Konu çok uzadı. Grupları tanıtalım ve bitirelim. Bu konu daha çok bölümlere yayılacaktır.
Verbe régulier, irrégulier . (düzenli-düzensiz)
-ER. -IR,- RE,- OIR,- ER, -IR.
Bunlar mastar ekleridir. Grupları belirler. Fiilin sonunda bulunurlar. -ER 1.grup. -IR 2.grup, diğerleri 3.gruptur.
Présent, passé composé, imparfait, futur, plus-que-parfait, conditionnel, impératif, passé simple, subjonctif, infinitif, participe çekim adlarıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder